martes, 25 de octubre de 2011

La depuradora de Pinedo: 25 hores d'aigües pudentes


L CAS, ENCARA EN INSTRUCCIÓ, SEMBLA ENCAMINAR-SE CAP AL FINANÇAMENT IL·LEGAL
LA FISCALIA RECLAMA QUE ENRIQUE CRESPO, VICEPRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ, DECLARE COM IMPUTAT. FOTO: L'INFORMATIU
La depuradora de Pinedo: 25 hores d'aigües pudentes
Quinze dies després de l’inici de la instrucció que investiga el forat de 17 milions d’euros d’Emarsa, l'antiga gestora pública de la depuradora de Pinedo, el nombre d’imputats augmenta i cada volta el PP valencià ix més esguitat per les presumptes irregularitats comeses. De fet, la Fiscalia ha demanat que Enrique Crespo, vicepresident de la Diputació de València, declare com a imputat. A més, les últimes notícies sobre el cas apunten a una presumpta relació entre les persones que gestionaven els fangs i la trama Gürtel, investigada pel finançament il·legal del PP.
JESSICA MARTORELL. 24 octubre 2011
25 hores de declaració. Això és el que fa que declara únicament Esteban Cuesta, el primer dels tretze imputats que ha comparegut davant el jutge d’instrucció pels suposats delictes d'estafa i malversació de diners públics que presumptament realitzà com a gerent d’Emarsa, l’empresa pública de depuració de l’aigua de València que està sent investigada per diverses irregularitats que han originat un forat de 17 milions d’euros. Malgrat que la investigació del cas s’inicià en el mes d'octubre de l’any passat després que el PSPV denunciara el fets, des d’aleshores fins el moment, la importància del cas ha anat en augment després que els imputats començaren a declarar el passat 7 d’octubre. Amb les seues declaracions, s’han aportat més detalls sobre la trama de corrupció que han augmentat la seua complexitat i que continua obrint noves vies d’investigació.
Prova d’això és que quinze dies després de l’inici de pressa de les declaracions, el nombre d’imputats ha augmentat a 13 i el jutge, Vicente Ríos, tindrà dedicació exclusiva per investigar el saqueig d’Emarsa. A més, la Fiscalia ha demanat fa tan sols uns quants dies que Enrique Crespo, vicepresident segon de la Diputació provincial i alcalde de la localitat de Manises, declare en qualitat d'imputat. Crespo fou president del Consell d’Administració d’Emarsa i de l’Emshi, la entitat metropolitana que finançava l’empresa pública.
L’anunci del Ministeri Públic s’ha fet després d’escoltar a Cuesta, qui ha assenyalat a Crespo com a responsable directe de totes les irregularitats comeses. Davant les acusacions, Crespo ha assegurat que “Esteban Cuesta, està proferint reiterades faltes a la veritat en cadascuna de les seues declaracions". No obstant això, l’expresident d’Emarsa compta amb el suport del president de la Diputació de València, Alfonso Rus, i del president de la Generalitat, Alberto Fabra. Ambdós han assegurat que no l’apartaran malgrat la imputació.
Quinze dies després de l’inici de pressa de les declaracions, el número d’imputats ha augmentat a 13 i el jutge, Vicente Ríos, tindrà dedicació exclusiva per investigar el saqueig d’Emarsa
Encara que ja són tres els imputats que han prestat declaració, la informació més sorprenent fins al moment és l’aportada per l’exgerent. La més destacada fou la que realitzà al seu tercer dia de declaració, quan relatà com Crespo aprofitava els dinars de Nadal amb el Consell d’Administració per recompensar econòmicament els consellers a canvi que aquestos miraren cap a un altre costat davant les irregularitats de l’empresa. Així, segons Cuesta, cadascun dels setze consellers –del PP, PSOE i EU- rebien un sobre de 500 euros en concepte de dieta, un dècim de loteria acabat en 69 –a petició personal de Crespo-, una ceràmica de Manises valorada en uns 200 euros, un regal i una caixa de Nadal amb un pernil de primera qualitat.
Però a més d’aquests regals de luxe, Cuesta ha assegurat que hi havia molts treballadors contractats per ordre de Crespo que mai aparegueren pel seu lloc de treball. Curiosament estes persones estan relacionades amb el PPCV, atés que entre elles es troben l'exportaveu dels popularistes de Benetússer i el tinent d'alcalde de Moncada.
També, el sumari del cas revela que els concursos per atorgar adjudicacions eren mers tràmits, ja que es donava la imatge d'un procés negociat amb publicitat però en realitat l'empresa ja estava triada, i fins i tot cobrava. També ací veiem com una firma que editava un diari afí al PP de Mislara va rebre més de 60.000 euros a canvi de bolis, blocs i llapis per a una depuradora.
Una trama quasi familiar
Entre els nous imputats, es troben Mari Paz García i Víctor Manuel García, germans de Sebastián García, cap d'Informàtica d’Emarsa. Segons el jutge, existeixen indicis racionals que aquestes dos persones propietàries de Construccions i Reformes Rocafort i Manteniments Valmasark actuaren coordinadament amb l'objectiu d'obtenir un benefici il·lícit mitjançant la facturació de Emarsa. De fet, les empreses de la família García rebien diners abans de presentar les factures.
Aquests vincles familiars evidencien que a les contractacions d’Emarsa prevalia la gent de família o d’estreta confiança. De fet, la situació en la qual es trobaven els treballadors de l’empresa era privilegiada, ja que a més dels seus sous desorbitats –en molts casos superaven els 80.000 euros anuals en els casos dels directius-, el conveni laboral els garantia que en cas de mort del treballador, el seu lloc de treball podia ser heretat per un familiar, una condició que crida l’atenció per tractar-se d’una empresa pública.
Emarsa i Gürtel, casos connectats
Pel que fa a les últimes novetats sobre el cas, aquestes arribaven dijous passat de la mà de la secretària general del PSPV de la província de València i diputada en les Corts Valencianes, Carmen Martínez. “Un antic alt càrrec de la Conselleria de Medi Ambient s'ha convertit en el nexe d'unió del cas Emarsa i el cas Gürtel", afirmava Martínez, en referència a l’ex gerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües (Epsar), José Juan Morenilla Martínez. Segons la socialista, Morenilla "ha estat fitxat per l'empresa castellonenca Facsa, a la qual ell mateix adjudicà contractes des del seu departament d’Emarsa per valor de més de 30 milions d'euros en els últims deu anys". Facsa està sent investigada dins del sumari del cas Gürtel per finançar presumptament de forma irregular al PP.
En aquest punt, la complexitat del cas Emarsa creix, ja que tot apunta a que podria tractar-se d’un nou cas de presumpte finançament del PP que se sumaria a l'escàndol del Gürtel. Només s’ha de veure la quantitat de càrrecs populars implicats. No s’ha d’oblidar que el màxim imputat, Esteban Cuesta, continua sent president del PP del districte Poblats de l’Oest de València. I Rita Barberáencara no s’hi ha pronunciat.
Caldrà esperar que avance la instrucció amb les declaracions de la resta d’imputats que es realitzaran en els pròxims dies. De moment, Martínez ha anunciat que el PSPV sol·licitarà la compareixença de la consellera Isabel Bonigen la comissió corresponent perquè explique la relació entre l'Epsar, una entitat depenent de la Generalitat i Emarsa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario