viernes, 6 de enero de 2012

PLE DIA 27-12-2011 PRIMERA INTERVENCIÓ DE JESUS BORRAS PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL D’APM-compromís municipal

Proposta perquè l’Alcalde done compte al Ple sobre la veracitat i justificació de determinades despeses hagudes en la gestió de l’empresa EMARSA.     


Manises, 27 de desembre de 2011





Jesús Borrás en el moment de la seua intervencio.


Fotografía de J. A. Arnal, PSOE

1) Proposta perquè l’Alcalde done compte al Ple sobre la veracitat i justificació de determinades despeses hagudes en la gestió de l’empresa EMARSA.

Plantegem aquest punt i els altres inclosos en aquest Ple pel fet de que el Sr. Enrique Crespo ha sigut fins ara el president de l’EMSHI (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics) i també ha sigut, fins a la seua dissolució, president del Consell d’Administració d’EMARSA, i això a partir de la seua condició de regidor i alcalde de Manises.

Efectivament, l’alcalde de Manises, és nomenat president de l’EMSHI i president del Consell d’Administració d’EMARSA, empresa creada per al manteniment, explotació i conservació de la Depuradora de Pinedo, depenent també de l’EMSHI, entitats que estan regides per representants de l’administració local amb una majoria del PP.

Per tant, des d’APM-compromís municipal entenem que, amb independència de que l’alcalde de Manises, en tant que imputat, haja de contestar a les preguntes que li faça el jutge, és al ple de l’ajuntament on ha de donar també explicacions de la situació tan escandalosa que s’ha produït, qualificada per molts com un saqueig. I tant que ho haurà sigut perquè la mateixa EMSHI, presidida per vosté, és la que front a l’escàndol, s’ha vist forçada a dissoldre l’empresa EMARSA, també presidida per vosté. I fins al punt que, en eixe mateix procediment judicial, és l’EMSHI, que presidia vosté, qui es presenta com a acusació front a EMARSA, que també presidia vosté.

Ja vorem al final quines son les pèrdues econòmiques reals. El forat estimat és d’uns 20 milions d’euros

És molt difícil resumir tot allò que apareix en la premsa i totes les repercussions de les acusacions presentades davant el jutge, però en podem destacar alguns aspectes:

• Emarsa pagà 3 milions d’euros per a gestionar materials a una empresa que en realitat venia cotxes.

• Emarsa paga 15 milions d’euros a 3 empreses del mateix propietari.

• Emarsa paga 4’5 milions d’euros en concepte de manteniment de només 30 ordinadors al llarg de 7 anys.

• Dues ex treballadores de l’Ajuntament de Manises cobraven uns 30.000 euros d’Emarsa (Enrique Crespo diu que ho desconeixia).

• Emarsa adjudicà 1’7 milions d’euros a dit a familiars de l’alcalde de Montcada (també del PP).

• El gerent d’Emarsa, obsequiava amb joies, rellotges, llibres digitals. En l’any 2009, va gastar 10.850 euros en bolígrafs i llapis, i 140.000 euros en viatges. (Levante-EMV 13-10-2011)

• Emarsa pagava a un assessor comptable 250 euros l’hora quan tenia un director financer amb un salari de 92.000 euros a l’any.

• Una empresa d’un regidor del PP d'Albuixec, cobrà d’Emarsa 224.976 euros per treballs que pel que ha transcendit del sumari, no va realitzar mai.

• Emarsa va gastar entre el 10 i el 13 de març de 2008, 3.780 euros en dinars i sopars en un bar-restaurant de Manises.

• I podríem seguir amb més fets lamentables (un saqueig segons el fiscal). Hi ha altres càrrecs del PP que eren directius molt ben pagats d’Emarsa (cobraven entre 54.000 i 100.000 euros anuals).

• EMARSA va pagar pel transport i tractament de fangs tòxics tres voltes més del que paga la depuradora de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

• Enrique Crespo se saltà un informe negatiu dels tècnics i canvià un projecte de vial, adjudicant-lo a una empresa vinculada amb Emarsa.

I faltava el tema de les traductores romaneses (dones de 20 anys) en hotels de luxe. Ja més és impossible

Mal trago en el ple . Fotografía de J. A. Arnal, PSOE



Però el que demanem que explique és com un alcalde d’una població 30.000 habitants tinga una gestió en la EMSHI i en EMARSA amb eixos resultats econòmics i judicials tan desastrosos, i que Esteban Cuesta, gerent de la dissolta EMARSA, que en el seu moment el nomenà vostè, estiga fent davant del jutge unes acusacions tan greus contra la seua persona.

Pel que fa a la nostra ciutat, és molt important que aclarisca vosté la denúncia de que dues persones que cobraven d’Emarsa i de les que es diu que mai no anaven per allí (la periodista Ana Ríos i l'advocada Leonor Moreno, ambdues, formalment ex-treballadores de l’Ajuntament de Manises i, persones ben conegudes a la ciutat), que han estat cobrat d’EMARSA 30.000 € l’any.

També ha d’explicar el fet segons lo aparegut en el mitjans de comunicació, de que en el sumari es diga que EMARSA pagà almenys quatre dinars i tres sopars en març de 2008 en el Bar-Restaurant Pepe de Manises a, segons diuen, entitats locals que res tenen a veure amb la Depuradora.

Ací, volem que vosté done les explicacions que li estem demanant. Espere que conteste en el Ple, on residix la sobirania popular de Manises i que no s’amague en que ja parlarà davant del jutge, cosa totalment obvia, però políticament no suficient.

2) Proposta de reprovació de l’Alcalde per la gestió de l’empresa EMARSA.

Vosté, Sr. Alcalde, té una responsabilitat important, una responsabilitat última màxima en tot el que ha passat al si de l’empresa EMARSA i la seua gestió.

Hem de recordar-li que en la Junta Universal de Socis d’EMARSA del 21-07-2004. vosté es nomenat President i Conseller Delegat, amb totes les facultats del Consell, excepte aquelles indelegables. Vosté designa com a gerent a Esteban Cuesta Anguix. El Consell d’EMARSA els atorgà a vostés amplissims poders. Com ara, la contractació o acomiadament de personal a exercir mancomunadament pels senyors Crespo i Cuesta.

Vosté també deu de recordar que el 29-10-2007, tornen a nomenar-lo a vosté com President y Conseller Delegat, i de nou vosté nomena gerent al Sr. Esteban Cuesta Anguix.

La seua actuació es reprovable, pel fet de que vosté nomena gerent d’una empresa com EMARSA, al Sr. Cuesta, la capacitat professional del qual se limita a ser infermer. I és reprovable, per nomenar a una persona sense cap preparació per al càrrec i que no podem oblidar que el seu mèrit era ser l’alcalde pedani de Benimàmet, nomenat per Rita Barberà. Nosaltres entenem que vosté és el president d’EMARSA en aquell moment, però el pes de l’Ajuntament de València és molt gran i per tant toca fer cas al pes de l’alcaldessa de València.

No som nosaltres qui ho diem per dir-ho, però vosté sap que el Sr. Cuesta, era un desconeixedor absolut dels conceptes comptables i de gestió empresarial. Per què el proposà?

És també reprovable la seua actuació per no fer cas dels informes de l’auditoria.

És reprovable la seua actuació, perquè en repetides vegades vosté sempre deia que “EMARSA no va mal”, encara que tenia unes grans pèrdues, cosa que va propiciar que EMARSA fóra dissolta el 26-07-2010.

És reprovable la seua actuació, ja que és impossible que vosté desconeguera els 4 dinars i 3 sopars que es feren al bar-restaurant Pepe de Manises, amb una mitjana d’asssitència en cada menjar de 18 persones i un cost mitjà per menjar de 550 euros.

És reprovable el dir en premsa (Levante-EMV del 14-11-2010) “Me abochorna que no hayamos descubierto antes las irregularidades en Emarsa”. Vosté tenia el poder quasi absolut de l’empresa junt al Sr. Cuesta (nomenat per vosté), i en qualsevol empresa el president del Consell d’Administració i Conseller Delegat ha d’assumir les seues responsabilitats i dimitir. I vosté ja fa temps que havia d’haver-ho fet.

Senyor Crespo, després que l’EMSHI haja dissolt EMARSA assumint-ne el forat econòmic, com és possible que la mateixa EMSHI s’haja personat en la causa que investiga el cas EMARSA i que vosté no haja dimitit encara?

A més a més, l’EPSAR abonà a EMARSA pel tractament de les aigües residuals 6 milions en 2004, 11,7 milions en 2005 i 20 milions en 2007, sense que el volum d’aigua tractada exigira aquest increment. Aquest augment es produïa sense que cap tècnic ho revisara o controlara. Qui sí coneixia i aprovava aquest increment eren l’alcalde de Manises, que era també membre de l’EPSAR, Esteban Cuesta, ex gerent d’EMARSA, i Juan José Morenilla, ex gerent d’EPSAR. Aquesta última persona treballa ara en l’empresa FACSA (segons la revista Interviu), empresa que està sent investigada pel cas Gürtel.

Per tot açò demanem al regidors i regidores del grup municipal del PP que reflexionen i que reproven l’actuació de l’alcalde.

3) Proposta per a instar la dimissió de l’Alcalde.

Per tot allò que hem plantejat en els dos punts primers, vosté ha de dimitir de manera immediata. És més, hauria d’haver-ho fet ja fa mesos.

La situació política de l’alcalde de Manises, Enrique Crespo, és insostenible: les investigacions judicials sobre l'escàndol econòmic d'EMARSA, l'apunten cada vegada amb més força com a coneixedor i presumpte últim responsable dels greus fets que es van produir en l'entitat pública.

L'ex gerent d'Emarsa, Esteban Cuesta, qui en el seu moment fou nomenat per al càrrec per Enrique Crespo amb amplíssims poders, ho està deixant ben clar: en la instrucció del cas. Està fent declaracions que atribueixen al nostre alcalde la responsabilitat directa del fets delictius que s’investiguen.

A més a més, des del passat dimarts 25 d’octubre, ja no és només el fiscal qui assenyala el primer regidor de la nostra ciutat; és el mateix jutge qui ha acordat la imputació d’Enrique Crespo en el cas de la Depuradora de Pinedo-Emarsa. L'EMSHI (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), controlada pel PP i presidida per vosté fins al passat agost, també s’ha presentat com a acusació particular en el procés que imputa a vosté mateix.

Cal recordar que l'EMSHI, quan encara la presidia Crespo (el seu propi partit nomenà un nou president el passat agost), va dissoldre EMARSA (on Crespo era el president del seu consell d’administració), per l’escàndol econòmic.

El jutge ha imputat Crespo pels presumptes delictes de malversació de cabdals públics, delicte societari i estafa. I a això s'ha d'afegir que també es volen investigar els seus comptes bancaris i l'evolució del seu patrimoni des que va arribar a EMARSA.

Tots els ciutadans tenim dret a la presumpció d’innocència, però com més avança la instrucció judicial, la condició de presumpte innocent d'Enrique Crespo va passant a la de presumpte (sempre presumpte) culpable.

És fonamental que s’aclarisca tota la veritat, però un fet és clar: hi ha hagut una mala gestió en EMARSA i Enrique Crespo, o és responsable dels fets delictius que se li atribueixen, o és un incompetent.

D'altra banda, el cas Crespo s'ha d'entendre també com un nou episodi de la lluita dins el PP: per una banda hi ha Enrique Crespo, del sector d’Alfonso Rus, president provincial del partit i de la Diputació; per l’altra tenim Esteban Cuesta, ex gerent de la depuradora, qui és president de l’agrupació del PP dels poblets de l’Oest de València) i Ricardo Arnal, assessor financer d'EMARSA, lleials a Rita Barberà, enemiga de Rus. I Rita Barberà està decidida a fer caure Crespo.

La instrucció ha fet arribar a l'opinió pública la gravetat dels escàndols: regals caríssims, contractacions irregulars a empreses de familiars de membres del PP, preus exorbitants, forats econòmics, dinars a Manises a càrrec de la Depuradora, dissolució d’EMARSA, la situació processal de la persona a qui Enrique Crespo donà tota la seua confiança política i de gestió, Esteban Cuesta, el cas dels empleats de l’ajuntament i la depuradora, i finalment la imputació del nostre alcalde. Són massa coses perquè Enrique Crespo s’enteste a continuar presidint un dia més el nostre ajuntament. El deteriorament de la imatge pública de Manises és evident. Com a resposta a un prec d’APM-compromís municipal, l’alcalde va contestar al ple del 24 d’octubre dient que primer declararia davant el jutge.

Però no podem esperar més: APM-compromís municipal exigeix la dimissió immediata d'Enrique Crespo com alcalde de Manises. La nostra ciutat no es pot permetre que se l'associe a un cas de corrupció.

Venen al cas les paraules del rei Joan Carles en el seu discurs de Nadal, on diu que “la justícia ha de ser igual per a tots i que les persones amb responsabilitats públiques estan obligades a observar un comportament exemplar”.

Finalment, esperem que la justícia investigue totes les actuacions produïdes al si d’EMARSA i arribe a les últimes conseqüències.





Jesús Borrás

PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL D’APM-compromís municipal

Manises, 27 de desembre de 2011

jueves, 5 de enero de 2012

ULTIMES NOTÍCIES APAREGUDES EN EL PAÍS CAS EMARSA

.El expresidente de Emarsa ingresó 360.000 euros desde

Suizahttp://www.elpais.com/articulo/espana/Hacienda/detecta/pago/360000/euros/Suiza/Crespo/elpepuespval/20120104elpepunac_10/Tes



Edición impresaM. FABRA / I. ZAFRAValencia - 05-01-2012

.Hacienda detecta un ingreso de 360.000 euros en la cuenta de Crespo desde Suiza

Edición impresaM. FABRA / I. ZAFRAValencia - 05-01-2012

.LA SOMBRA DE EMARSA

Edición impresa04-01-2012

El presidente de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, saluda al vicepresidente de la Diputación de Valencia, Enrique Crespo, principal imputado en el caso Emarsa, que investiga un agujero de 17 millones de euros en la empresa pública. El encuentro se produjo ayer en la sede del PP en Valencia ...

.El expresidente de Emarsa ingresó 360.000 euros desde Suiza

Ignacio Zafra, María FabraValencia - 04-01-2012

. El Gobierno avala a la Generalitat Valenciana para pagar una deuda

Madrid, Valencia - 03-01-2012

El presidente de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, saluda al vicepresidente de la Diputación de Valencia, Enrique Crespo, principal imputado en el 'caso Emarsa', Que investiga un agujero de 17 millones de euros en la empresa pública. El encuentro se produjo ayer en la sede del PP en Valencia ... saluda al vicepresidente de la Diputación de Valencia, Enrique Crespo, principal imputado en el 'caso Emarsa', Que investiga un agujero de 17 millones de euros en la empresa pública. El encuentro se produjo ayer en la sede del PP en Valencia, antes de celebrarse el comité provincial del partido ...

.Ni pasaporte ni lotería

Edición impresaM. O.Valencia - 29-12-2011

... noviembre que había facturado 1,78 millones de euros a Emarsa en virtud de "un acuerdo verbal". A lo largo de su declaración, García admitió que una segunda empresa, también de su propiedad y con el mismo objeto social, había facturado a Emarsa otros 2,7 millones de euros, por un sinnúmero de ... podrá salir de España y Enrique Crespo, alcalde de Manises y expresidente de Emarsa, solo podrá ingresar en el banco un décimo del número 53.404, el segundo premio de lotería de Navidad. Concretamente la fracción sexta de la serie 57. El juez se da por enterado de que Crespo declara que no tenía más ...

.Fabra acude al juez para conocer todos los detalles del 'caso Emarsa'

Edición impresaMIGUEL OLIVARESValencia - 29-12-2011

El fétido olor que desprende cada detalle que se conoce sobre la investigación del saqueo de Emarsa, la empresa metropolitana que gestionaba la depuradora de aguas residuales de Pinedo, ha forzado al presidente de la Generalitat, Alberto Fabra, a tomar cartas en el asunto.

.Fabra convierte a José Ciscar en el hombre fuerte de su Gobierno

Edición impresaMIGUEL OLIVARESValencia - 31-12-2011

Alberto Fabra, presidente de la Generalitat, retocó la estructura del Consell con tres movimientos que consolidan a José Ciscar, hasta la fecha consejero de Educación, como nuevo hombre fuerte del Consell. Fabra heredó a finales de julio el equipo de Gobierno que había nombrado su predecesor Francisco Camps después de las elecciones autonómicas de mayo.

.Pisotear aguas fecales

Edición impresaEL PAÍSValencia - 23-12-2011

... dispar suerte de Enrique Crespo, alcalde de Manises, imputado por el saqueo de Emarsa, por un lado, y agraciado ayer por el segundo premio de la Lotería Nacional, por otro, fue objeto de chanza. El dirigente socialista de Valencia Rafael García apuntó que el premio ofrece a Crespo "la posibilidad ... como alcalde de Manises. Crespo evitó cualquier comentario. Y García volvió a la carga: "La suerte ha llegado, más que por pisar un excremento, por pisotear la principal depuradora de aguas fecales de la Comunidad Valenciana", la planta de Pinedo que gestionaba Emarsa. Carlos Fabra, expresidente de ...