martes, 28 de julio de 2009

Intervencio al ple del barri d´Obradors

El PP no va recolçar aquesta proposta al ple extraordinari convocat pel grup municipal Psoe-progressistes. El que va fer el PP es presentar una esmena que va ser aprovada en la que salva tan sols 4 fàbriques i planteja que les demés es puguen enderrocar (cosa que ja està fent-se). Per desgràcia açò suposa en la pràctica la mort del barri d'Obradors (700 anys d'història per terra).
Manises, 27 de juliol de 2009

INTERVENCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL PSOE-PROGRESSISTES DE MANISES AL PLE EXTRAORDINÀRI DEL DILLUNS 27 DE JULIOL DE 2009, PER TRACTAR LA ZONA DEL BARRI D’OBRADORS (des del carrer de València fins al riu)




L’abandonament del barri d’Obradors es notori i les actuacions de l’equip de govern han estat sempre en mirar cap a altra part, tot i ser sabedors que la història de Manises estaba sent expoliada per aquelles persones que havien ocupat les fàbriques. Dir que eraen propietat privada era una excusa, doncs la llei dona possibilitats de tot tipus per a poder actuar.

Presentem aquesta proposta quan la situació del barri d’Obradors es de pena i els permisos d’enderrocament es donen sense parar. Permisos precedits d’una campanya de cartes enviades per l’ajuntament on en la pràctica era una invitació a sol.licitar els enderrocaments de les fàbriques

L’equip de govern el PP ha pres la decisió més fàcil i més populista: enderrocar varies de les seues fàbriques i així eixa situació d’ocupació i de queixa d’alguns del veins estaba resolta. S’ha deixat morir el barri i ja tenen l’excusa perfecta.

Al menys 3 vegades han tingut l’oportunitat de protegir el barri: declarant-lo Be de Rellevància Local, i així ser l’Ajuntament qui podria prendre decissions sobre la situació de cada fàbrica i del barri en el seu conjunt. ¿Per què ha votat sempre el PP en contra quan es presentaven estes mocions?.

Abans de continuar, és important recordar els fets més importants que s’han desenvolupat referits al barri d’Obradors al llarg dels últims anys, i que demostren el canvi d’actitut política del PP referit a aquest barri tant emblemàtic.

Al Pla General actualmemnt vigent s’arreplega: “ la necesitat de conservació de tot el barri d’Obradors, com a zona artesanal, per crear en ell un parc temàtic que servisca per a conservar els seus valors etnogràfics, arquitectònics i socials, i per a potenciar una zona de Manises que ha mantingut fins a hui la tradicional estructura urbana i funcional d’un barri artesanal dedicat integrament a la ceràmica”.

Al 30-3-2000 s’aprova el projecte parc temàtic del barri d’obradors redactat per l’empresa European Investiment Consulty.

Al llarg de la legislatura 1999-2003 tan sols s’ha fet una de les reunions de les compromeses pel PP per a la comissió de seguiment del parc temàtic del Barri d’Obradors.

Es presenta el projecte Urban II on es diu que Manises invertirà 3.200 milions de pessetes (20.746.000 euros) en recuperar el barri d’Obradors. Aquest projecte rep el recolçament dels grups municipals i entre d’altres col.lectius el president d’AVEC Sr. José Vicente Montesa. Per desgràcia aquest projecte no fou aprovat a la comissió europea i no es pogué dur endavant. La importància del projecte era el consens de tots els grupos polítics en recuperar el barri d’Obradors.

Al 24 de Maig de 2001, l’alcalde de Manises Enrique Crespo, es compromet a la rehabilitació del Barri d’Obradors. Acò ho fa davant la iniciativa de l’Associació Edilicia.

En la documentació que es presenta, apareix:
a) un informe de Josep Pérez Camps (director del Museu de Ceràmica de Manises).
b) el programa d’activitats (amb vivita al barri d’Obradors inclosa).
c) diverses fotografies a colors dels tallers i carrers del barri d’Obradors).

A l’agost de 2002, s’enderroca una fàbrica al carrer de l’Hort, perdent-se per a la història de Manises 2 forns moruns i altres objectes de valor.

Al Ple del 27 de febrer de 2003, es presenta per part d’APM una proposta al ple on es demana:
a) que s’elabore el catàleg de Béns i Espais Protegits.
b) que el barri d’Obradors es declare Bé de Revellància Local i que s’integre com a conjunt protegit en e Pla General d’Ordenació Urbana.
c) Que mentrestant no s’en autoritze cap actuació, excepte aquelles que vagen en la direcció de conservar i restaurar.

El PP va votar en contra, i el Sr. Alcalde va dir que ell sols es pot comprometre fins a les properes eleccions el que no s’en enderrocara cap fàbrica.

Al 5 de juny de 2004 es presenta per part d’APM i EU, una sol.licitut al Consell Valencià de Cultura (CVC) per a que emitisca un informe davant la greu situació que patix el barri d’Obradors.

Al 5 de novembre de 2004, es denuncia l’enderrocament d’una fàbrica.

El 20 de desembre de 2004 i previa visita al barri d’Obradors (acompanyats per l’acalde Manises), s’emitix informe pel CVC, redactat pels senyors Bellveser i Àlvarez i aprovat per unanimitat dels seus membres. Les conclusions que es recullen en l’esmentat informe són:

a) La trama urbana és significativa i hauria de conservar-se en la seua major part.

b) Existeixen tota una sèrie de façanes d’immobles no ocupats, amb formes irregulars i de construcció típica de pedra, la conservació de les quals recomanem.


c) Seria recomanable un pla d’actuació i una promoció específica per a la supervivència dels actuals tallers.


d) El barri requereix un tractament. Caldria arbitrar fórmules adients que, hagen de comptar amb la participació de les diverses instàncies institucionals.


e) Com a síntesi final, el CVC recomana la conservació de la trama i l’adopció de mesures de conservació i de recuperació.


L’informe del CVC no pot ser més clar i ho deixa ben clar en la síntesi final, en el punt e).

Al ple del 24 de febrer de 2005, es presenta una proposrta per a paralizar el PERI presentat en Agost de 2003 i es treballe en la linia que sol.licita el CVC.

Al 26 de juliol de 2005, s’entrega un document a tots els grups municipals per a començar a treballar en allò que indica el CVC. Sols es feu una reunió de “cortesia”.

Al 29 de setembre de 2005, es resolen les al.legacions i s’aprova inicialment el Pla de Reforma Interior del sector “Obradors” (zona sud –compresa entre el carrer de València i el barranc del Salt de l’Aigua-). S’inclouen 3 pastilles de vivendes a l’altra part del barri d’Obradors (zona nord –la pegada al riu Túria-).

Al 16 d’octubre de 2006 es denuncia l’actitut de l’alcalde al no cumplir les determinacions que dicta el Consell Valencià de Cultura referides a la zona del barri d’Obradors.

Al ple del 30 de maig de 2008, es presenta pel grup municipal Psoe-Progressistes una proposta similar a la del 27 de febrer de 2003, sent el PP l’unic grup municipal que vota en contra. Naturalment la propista va estar rebutjada.

Ara que es pot comprovar el desastre que s’ha fet amb l’enderrocament de les fàbriques, es fa necesari prendre algunes mesures per salvar allò que encara queda.

L’objectiu seria fer del barri d’Obradors, un centre Históric i Turístic, on es conservara la cultura ceràmica de Manises, concentrant en eixe indret tots els tallers artesanals menuts (com a màxim uns 4 o 5 treballadors) que treballen la ceràmica de qualitat i que avui estan desperdigats.

L’Ajuntament de Manises, en col·laboració amb altres institucions, ha d’aconseguir a mig termini convertir el Barri d’Obradors en un lloc on es treballe la ceràmica. Sobretot ceràmica de gran valor afegit i que es desenvolupa en obradors menudets.

També caldria donar l’oportunitat d’instal.lar-s’hi a d’altres jóvens artesans que avui no poden començar, per les dificultats que existeixen a l’hora de trobar taller. Caldria crear un viver de tallers artesanals, en col.laboració amb l’Escola Superior de Ceràmica i el Centre de Promoció i Desenvolupament Municipal.

Per Al PSOE-Progressistes és fonamental defendre el paissatge urbà i la seua història. La silueta de la ciutat s’ha de mantindre. La història demostra que la séquia de Manises, separava la zona poblada de la de l’horta, entre altres raons pel fet que la zona al nord de la séquia, és zona inundable.

El primer pas ha d’ésser declarar el barri com a Bé de Rellevància Local. Si es vol convertir en un centre històric d’interés turístic i cultural, el que primer s’ha de fer és protegir-lo (encara que en estos dies s’ha fet molt de mal).

I de manera immediata, l’Ajuntament no pot autoritzar cap enderrocament més i prendre totes aquelles mesures necessaries que la llei li posibilita al declarar el barri con Be de Rellevància Local. De manera urgent s’hauria d’apuntalar, desenrunarar (amb molta cura), tapiar portes, eliminar goteres i mantindre la vigilància. No es pot permetre que els propietaris deixen que caiguen els edificis. Voler defensar i no protegir és impossible.

Aleshores, cal fer-ne un cens de les cases i fàbriques, on ha d’estar definit el que es protegeix, el valor i elements de cada una d’elles, etc. Encara que cada dia en queden menys.

El Barri ha de mantindre activitat i aquesta s’ha de vincular principalment amb la ceràmica, la principal senya d’identitat de Manises.

S’ha de mantindre la volumetria i la tipologia. Sobretot tindre gust i sensibilitat. Cal recordar que és pràcticament l`únic barri que hi ha a Europa que ha mantingut l’activitat ceràmica des del XIV fins al XXI.

L’Ajuntament estudiaria la possibilitat de que el museu (al menys una part important de la seua activitat) es traslladara a la zona del barri d’Obradors, doncs seria un atractiu major per als artesans que allí desenvolupen el seu treball i complementaria l’oferta cultural i el seu atractiu. L’actual edific del museu hauria de continuar tenint activitat expositiva (com a subseu), reordenant la seua exposició permanent, o dedicant-se en exclusiva a organitzar exposicions temporals de ceràmica històrica i contemporània. D’aquesta manera contribuiria a mantindre la vida al centre històric de Manises.



Aixi mateix, l’Ajuntament ha de buscar una eixida a la zona d’Obradors històrica, és necessari que les tres torres o blocs de vivendes previstes en eixe instrument en la zona nord siguen eliminades per part de l’Ajuntament per dos motius fonamentals:

a) estèticament trenquen l’harmonia d’una zona com la d’Obradors quan estiga rehabilitada. A més, suposaria una barrera visual que ocultaria la visió del barri des dels únics punts on, actualment es pot contemplar i que creguem que té un valor afegit de representació i promoció d’un poble que té el patrimoni de ser qui més representa la història i la tradició ceràmica.
b) Per si això no fóra prou, que creguem que si que ho és sobradament, les futures vivendes estarien massa prop de la depuradora, i les molésties serien importants. Com sempre, i no casualment, són les vivendes de VPO les més perjudicades.


Volem recordar-li Sr. Crespo, que la Llei 4/98 de 11 de juny de la Generalitat Valenciana (llei del Patrimoni) es crea amb la voluntat de protegir els béns mobles, inmobles i inmaterials del patrimoni cultural, i que tenen uns valors que deuen ser especialment preservats i coneguts. En aquesta llei vosté ha tingut durant quasi 10 anys, la possibilitat d’intervindre de manera diferent a com ho està fent ara.

Al capitol III parla dels Béns Culturals i al capitol IV dels Béns de Rellevància Local. Al llarg dels articles que componen aquest capitols, es tracta la suspensió de licències, el planejament urbanístic les obres, dels criteris d’intervenció, dels plans especials de protecció, dels expedients de runes i conservació, de la declaració i règim de protecció, etc..

Sr. Crespo, volem recordar-li també que encara estem esperant des de fa anys que es presente la redacció del nou Pla General d’Ordenació Urbana, tant important per a resoldre el futur de Manises.

I per acabar, no estaria demés que es llegira l’estudi del Barri d’Obradors inclòs en “l’Urbanismo Medieval del Pais Valenciano” on destaquen els treballs:

a) “Manises bajo medieval: configuración urbanística de una villa de señorio”, de Víctor Algarra Pardo i Paloma Berrocal Ruíz.
b) “El taller de ceràmica bajomedieval de la calle València nº 25 de Manises: espacios y producción”, de Víctor Algarra Pardo i Paloma Berrocal Ruíz.
c) “La pervivencia funcional del barrio d’obradors de Manises: la fàbrica de ceràmica “Palés SL como modelo”, de los mismos autores i de Josep Pérez Camps, director del Museo de Ceràmica de Manises.

Avui tenim l’última oportunitat de salvar part de la història de Manises.’ Per tant demanem el vot a favor de la nostra proposta:


Que per part de l’Ajuntament de Manises, es declare el Barri d’Obradors (des del carrer de València fins al riu Túria) com a Bé de Rellevància Local i que de manera immediata es comence a treballar en la linia apuntada pel Consell Valencià de Cultura.

Que el barri d’Obradors, s’integre com a conjunt protegit en el Pla General d’Ordenació Urbana de Manises.

Atentament







Mª. Fernanda Escribano Botet
Portantveu del grup municipal Psoe-Progressistes de Manises





No hay comentarios:

Publicar un comentario