miércoles, 8 de julio de 2009

EL AJUNTAMENT DE MANISES DESFA EL BARRI D OBRADORS







(des del carrer de València fins al riu)
Es la zona històrica més valuosa de la ciutat
L’abandonament del barri d’Obradors es notori i les actuacions de l’equip de govern han estat sempre en mirar cap a altra part, tot i ser sabedors que la història de Manises estaba sent expoliada per aquelles persones que havien ocupat les fàbriques. Dir que eren propietat privada era una excusa, doncs la llei dona possibilitats de tot tipus per a poder actuar.
L’equip de govern el PP ha pres la decisió més fàcil i més populista: enderrocar varies de les seues fàbriques i així eixa situació d’ocupació i de queixa d’alguns del veins estaba resolta. S’ha deixat morir el barri i ja tenen l’excusa perfecta.





Al menys 3 vegades han tingut l’oportunitat de protegir el barri: declarant-lo Be de Rellevància Local, i així ser l’Ajuntament qui podria prendre decissions sobre la situació de cada fàbrica i del barri en el seu conjunt. ¿Per què ha votat sempre el PP en contra quan es presentaven estes mocions?.
Ara que es pot comprovar el desastre que s’ha fet amb l’enderrocament de les fàbriques, es fa necesari prendre algunes mesures per salvar allò que encara queda.


L’objectiu seria fer del barri d’Obradors, un centre Históric i Turístic, on es conservara la cultura ceràmica de Manises, concentrant en eixe indret tots els tallers artesanals menuts (com a màxim uns 4 o 5 treballadors) que treballen la ceràmica de qualitat i que avui estan desperdigats.
L’Ajuntament de Manises, en col·laboració amb altres institucions, ha d’aconseguir a mig termini convertir el Barri d’Obradors en un lloc on es treballe la ceràmica. Sobretot ceràmica de gran valor afegit i que es desenvolupa en obradors menudets.
També caldria donar l’oportunitat d’instal.lar-s’hi a d’altres jóvens artesans que avui no poden començar, per les dificultats que existeixen a l’hora de trobar taller. Caldria crear un viver de tallers artesanals, en col.laboració amb l’Escola Superior de Ceràmica i el Centre de Promoció i Desenvolupament Municipal.
Per a APM és fonamental defendre el paissatge urbà i la seua història. La silueta de la ciutat s’ha de mantindre. La història demostra que la séquia de Manises-Quart-Faitanar, separava la zona poblada de la de l’horta, entre altres raons pel fet que la zona al nord de la séquia, és zona inundable.
El primer pas ha d’ésser declarar el barri com a Bé de Rellevància Local (salvar allò que queda de valor). Si es vol convertir en un centre històric d’interés turístic i cultural, el que primer s’ha de fer és protegir-lo (encara que en estos dies s’ha fet molt de mal).
l’Ajuntament no pot autoritzar cap enderrocament més i prendre totes aquelles mesures necessaries que la llei li posibilita al declarar el barri con Be de Rellevància Local. De manera urgent s’hauria d’apuntalar, desenrunarar (amb molta cura), tapiar portes, eliminar goteres i mantindre la vigilància. No es pot permetre que els propietaris deixen que caiguen els edificis. Voler defensar i no protegir és impossible.



Aleshores, cal fer-ne un cens de les cases i fàbriques, on ha d’estar definit el que es protegeix, el valor i elements de cada una d’elles, etc.
El Barri ha de mantindre activitat i aquesta s’ha de vincular principalment amb la ceràmica, la principal senya d’identitat de Manises.
S’ha de mantindre la volumetria i la tipologia. Sobretot tindre gust i sensibilitat. Cal recordar que és pràcticament l`únic barri que hi ha a Europa que ha mantingut l’activitat ceràmica des del XIV fins al XXI.
L’Ajuntament estudiaria la possibilitat de que el museu (al menys una part important de la seua activitat) es traslladara a la zona del barri d’Obradors, doncs seria un atractiu major per als artesans que allí desenvolupen el seu treball i complementaria l’oferta cultural i el seu atractiu. L’actual edific del museu hauria de continuar tenint activitat expositiva (com a subseu), reordenant la seua exposició permanent, o dedicant-se en exclusiva a organitzar exposicions temporals de ceràmica històrica i contemporània. D’aquesta manera contribuiria a mantindre la vida al centre històric de Manises.
Hem de recordar que el 6 de juliol de 2004 tingué entrada al Consell Valencià de Cultura (CVC) un escrit presentat per APM i EU, demanant l’actuació de la institució, en relació al PERI que hi havia previst.
El Ple del CVC del 20-12-2004 va aprovar per unanimitat l’informe presentat pels Srs. Bellveser Icardo i Àlvarez Rubio. Les conclusions que es recullen en l’esmentat informe són:
  1. La trama urbana és significativa i hauria de conservar-se en la seua major part.
  1. Existeixen tota una sèrie de façanes d’immobles no ocupats, amb formes irregulars i de construcció típica de pedra, la conservació de les quals recomanem.
  1. Seria recomanable un pla d’actuació i una promoció específica per a la supervivència dels actuals tallers.
  1. El barri requereix un tractament. Caldria arbitrar fórmules adients que, hagen de comptar amb la participació de les diverses instàncies institucionals.
  1. Com a síntesi final, el CVC recomana la conservació de la trama i l’adopció de mesures de conservació i de recuperació.
L’informe del CVC no pot ser més clar i ho deixa ben clar en la síntesi final, en el punt e).
Aixi mateix, l’Ajuntament ha de buscar una eixida a la zona d’Obradors històrica, és necessari que les tres torres o blocs de vivendes previstes en eixe instrument en la zona nord siguen eliminades per part de l’Ajuntament per dos motius fonamentals:
  1. estèticament trenquen l’harmonia d’una zona com la d’Obradors quan estiga rehabilitada. A més, suposaria una barrera visual que ocultaria la visió del barri des dels únics punts on, actualment es pot contemplar i que creguem que té un valor afegit de representació i promoció d’un poble que té el patrimoni de ser qui més representa la història i la tradició ceràmica.
  2. Per si això no fóra prou, que creguem que si que ho és sobradament, les futures vivendes estarien massa prop de la depuradora, i les molésties serien importants. Com sempre, i no casualment, són les vivendes de VPO les més perjudicades.

En Manises, hi hauran dos alcaldes que passaran a la història, i son aquells que van enderrocar el castell i qui va enderrocar el barri d’obradors. La història bé que els recordarà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario